AJNA - JOUW VOORHOOFD CHAKRA

Vorige Artikel 18 van 21 Volgende

Gepubliceerd | 25 augustus 2022
 

" AJNA - JOUW VOORHOOFDCHAKRA "


IK ZIE

 

In een vorig blog "Ons energetisch systeem, wat is dat nou?" heb ik al wat informatie gegeven over de chakra's. In de komende reeks zal ik kort maar specifieker ingaan op de 7 hoofdchakra's. 


Eerste chakra – Muladhara – Basis chakra
Tweede chakra – Svadisthana – Heiligbeenchakra 
Derde chakra – Manipura – Zonnevlechtchakra 
Vierde chakra – Anahata – Hartchakra 
Vijfde chakra – Vishudda – Keelchakra 
Zesde chakra – Ajna – Voorhoofdchakra
Zevende chakra – Sahasrara –  Kruinchakra

 

 

Deze keer gaat het over het Zesde Chakra. Voorhoofdchakra in het Nederlands en Ajna in het Sankriet. Wanneer je op het plaatje hierboven kijkt, is het Voorhoofdchakra het paarse bolletje tussen de wenkbrauwen op het voorhoofd. Paars is ook de kleur van dit chakra. 

 

Locatie

De ligging van het Voorhoofdchakra is tussen de wenkbrauwen en de bovenste 2 nekwervels; atlas en draaier. Eén energietrechter naar voren gericht en één energietrechter naar achter gericht.

 

Ontvankelijke leeftijd

De ontwikkeling van het Voorhoofdchakra vindt voornamelijk plaats in de periode tussen circa het 35e en 40e jaar. In deze periode ontwikkelen de spirituele en intuitieve vermogens zich. Maar ook het kunnen visualiseren, het creeren van een eigen fantasiewereld, het wegdromen in je innerlijke wereld en genieten van de natuur om je heen. Het maken van creatieve ideeen en de haalbaarheid daarvan. 
Bedenk eens: Hoe zou het zijn als je opgroeit (en ook later) in een gezin waarbij er geen ruimte is voor je spirituele natuur? Misschien door het aanhangen van een streng geloof, het ontkennen van een "hogere energie" of als ik het niet zie, dan is het er niet... 

 

Verbonden met?

Dit chakra verbindt de levensenergie met je linkeroog, oren, neus, sinus, onderste hersenen en hypofyse. Voor wat betreft je aura, is dit chakra gekoppeld met je 6e laag, het Universele liefdes lichaam. 
 

 

Endocriene klier

Een endocriene klier is een hormoonklier. Het betreffende hormoon wordt in het lichaam direct aan het bloed afgegeven. De endocriene klier die bij dit chakra hoort, is de hypofyse.  

 • ACTH, bijnierstimulerendhormoon, stimuleert bijnieren om o.a. cortisol te maken > stress, bloedsuiker, ontstekingremmer.
 • TSH, schildklierstimulerendhormoon, stimuleert de schildklier om schildklierhormoon te maken > stofwisseling.
 • LH en FSH, geslachtshormoonstimulerend, zorgen voor het stimuleren van de productie van vrouwelijke geslachtshormonen (oestrogeen en progestron) in de eierstokken > menstruatie en vruchtbaarheid.
  Bij de man zorgen zij voor productie van het mannelijk geslachtshormoon (testosteron) in de teelballen > potentie en vruchtbaarheid.
 • GH, groeihormoon, essentieel voor de lengtegroei op kinderleeftijd, bij volwassenen heeft het een positieve invloed op de opbouw van spieren, botten, lichaamssamenstelling, energie en het geestlijk functioneren.
 • Prolactine, melkklierhormoon, stimuleert de melkproductie > borstvoeding.

Opmerking: als je alleen bovengenoemde hormonen en werking leest, wil je toch per direct goed voor je 6e chakra zorgen....
 

Functie

Bij de functie van het Voorhoofdchakra kun je denken aan het creeren en onderhouden van het mentale lichaam en intellect, heldere gedachten, zien van patronen en verbanden, helderzien (fysiek / intuitief / psychisch), voorstellingsvermogen, voorbij tijd en ruimte te zien, telepathie, idealisme. Het krijgen van ideeën maar ook of de ideeën uitvoerbaar en haalbaar zijn.

 

 

Mogelijke lichamelijke klachten bij een gebrekkige werking

Je kunt je vast voorstellen dat als een chakra niet goed functioneert, dat er allerlei klachten kunnen ontstaan. Enkele klachten die bij het gebrekkig functioneren van het Voorhoofdchakra kunnen voorkomen, zijn:

 • Hoofdpijn, migraine
 • Verkoudheid, allergie, stress
 • Bijholteontsteking, neus- en gezichtstoornissen
 • Geheugenstoornissen, nachtmerries
 • Gebrek aan creativiteit
 • Hallucinaties, ongezonde kijk op werkelijkheid
 • Buitengewoon negatieve ideeen, depressie
 • Psychose, schizofrenie.
   

  

Gelukkig kunnen wij ons fysieke lichaam en ons energetisch lichaam op allerlei manieren ondersteunen. Ze zullen je vast niet allemaal veel moeite kosten   Hieronder staan er een aantal opgenoemd.
 

Lichamelijke activiteiten

Je kunt dan denken aan ontspanningsoefeningen vooral van de ogen(spieren), elke dag diverse momenten de ogen voor een tijdje rustig en ontspannen sluiten (eventueel met de handen voor de ogen zodat het donkerder is) minimaal 5 minuten, yoga, tai-chi, qi gong.

 

Spirituele activiteiten

Voor wat betreft activiteiten voor je ziel, denk dan aan een verheffend boek lezen, een verheffende film kijken, helder nadenken over je leven, zelfreflectie, meditatie en creatief gebruik van je verbeelding om het leven dat je wilt voor te stellen.
 

Muziek

Elk chakra heeft zo zijn eigen trilling, zijn eigen frequentie. Muziek is niet alleen mooi of afschuwelijk. Muziek is trilling. Je kan de juiste muziek/trilling gebruiken om een chakra in balans te brengen. Bij het Voorhoofdchakra is het goed om te luisteren en/of ervaren van klassiek (metname sonates van Mozart en Oosterse als Westerse) new age, kosmische klanken.

 

 

Bach bloesems 

Bach bloesem remedies zijn vloeibare plantenextracten die een positieve uitwerking hebben. Denk aan gebrek aan zelfvertrouwen, neerslachtigheid, stress, piekeren, overbezorgdheid en schuldgevoelens. 
Dr. Edward Bach heeft in totaal 38 Bach bloesems gemaakt, waarvan er 37 gemaakt zijn van echte bloesems van planten, bomen of struiken. Eén is niet gemaakt van bloesems, namelijk Bronwater. Daarvoor is gebruikt gemaakt van water uit een natuurlijke bron. 

Bach bloesems die passen bij het Voorhoofdchakra zijn:

 • Clematis / Bosrank
 • Honeysuckle / Kamperfoelie
 • Wild Rose / Hondsroos
 • Olive / Olijf
 • White Chestnut / Paardenkastanje
 • Mustard / Herik
 • Chestnut Bud / Knop van de Paardenkastanje

Een persoonlijke Bach bloesemremedie heeft natuurlijk de voorkeur.

 

 

Affirmatie

Het woord affirmatie komt van het Latijnse woord "affirmare". Dat betekent versterken of bekrachtigen. Affirmaties zijn zinnen (of zelfs woorden) die je positieve en krachtige overtuigingen stimuleren. Door ze vaak op te noemen, hardop of in jezelf, schenk je er aandacht aan. Hierdoor worden de zinnen overtuigingen en overtuigingen worden werkelijkheid. Ze zijn echt heel erg makkelijk in gebruik. 

De onderstaande affirmaties kan je gebruiken voor het Voorhoofdchakra, maar er zijn er nog veel meer. 

 • Ik zie helder
 • Mijn eigen innerlijke wijsheid zit in mij
 • Ik kan vertrouwen op mijn intuitie.

 

Edelstenen / kristallen

Voor nu houd ik even het woord kristallen aan. De krachten of werking van kristallen, die soms wel miljoenen jaren oud zijn, zijn erg divers. Er zijn kristallen voor ontspanning, bescherming, aarding etc. Ze beinvloeden ons omdat ze energie uitstralen, een bepaalde trilling. Alles heeft een trilling, hoog of laag. Zo heeft een boom een hogere trilling dan een plastic voorwerp. Liefde heeft een hogere trilling dan haat. Kristallen hebben altijd een hoge trilling. "Liefdevolle engeltjes" om mens, dier en de wereld te helpen. Heb je een zuivere intuitie pak dan op gevoel een kristal. Laat je anders adviseren, want niet elk kristal is even geschikt. Rode kristallen bijv. worden niet geadviseerd bij een hoge bloeddruk en / of boosheid!

De onderstaande kristallen zijn te gebruiken bij het Voorhoofdchakra. 

 • Lapis Lazuli
 • Sodaliet
 • Turkoois
 • Donkere Aquamarijn
 • Maansteen

Aan je chakra's werken is zeer belangrijk. Niet alleen voor jezelf maar voor iedereen en de wereld.
We worden er wijzere, blijere, gezondere wezens van.
De volgende keer is het Zevende chakra aan de beurt - het Kruinchakra.

 

Wil je graag een afspraak maken voor een persoonlijke bach bloesem remedie of een behandeling?
Wil je graag een kristal testen? (Ik heb diverse kristallen in de praktijk om te testen.) 
Stuur dan een mail naar info@angeliquevisser.nl.

 

 


 

Lees ook eens:

Ons energetisch systeem, wat is dat nou?
Reiki...?
Toe raak me aan

Mulhadara, jouw basis-chakra
Svadisthana, jouw heiligbeenchakra
Manipura, jouw zonnevlechtchakra
Anahata, jouw hartchakra
Vishudda, jouw keelchakra


Of kijk eens bij: 

Jouw persoonlijke bach bloesem remedie
Reiki
Energetische check
Helende massage

 

 


 

 

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen? Of heb je vragen of opmerkingen over dit tekstje?
Stuur dan je reactie naar angeliquevisser.blog@gmail.com

Heb je facebook? Like me op facebook!

 

 

" Lekker in je vel zitten en genieten van het leven, dat is wat iedereen wil volgens mij! "

Gastenboek

Keuze uit healings en heerlijke massages, je kiest wat bij je past en wat je op dat moment nodig hebt. Angelique is een professional, ze luistert, geeft je de ruimte en heeft humor maar bovenal is het een mooi mens waarbij je je snel op je gemak voelt. Verder lezen >>

Shop: Last van negatieve energie of spanning?

Kadobon bestellen?

"Een gids die heel dichtbij en altijd makkelijk te bereiken is, is ons lichaam"

" Zie mij "

Nieuwsbrief

Aanmelden voor de nieuwsbrief
Aanmelden
© 2011 - 2022 Angélique Visser Healing & Massage in Oosterhout | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel