ONS ENERGETISCH SYSTEEM, WAT IS DAT NOU?

Vorige Artikel 10 van 23 Volgende

Gepubliceerd | 12 mei 2022
 

" Ons energetisch systeem, wat is dat nou? "


Als je het over je lichaam hebt, dan heb je het meestal over je fysieke lichaam. Dus het lichaam van de huid, botten, bloed, spieren, organen en zo nog meer. Over het algemeen, als het lichaam helemaal intact is, hebben wij allemaal bij oorsprong een gelijksoortig lichaam. Dan bedoel ik de opbouw / anatomie. Tegelijkertijd zijn wij allemaal verschillend. Man, vrouw, dik, dun, lang, kort, veel haar, weinig haar en ga zo maar door. Er bestaan allerlei verschillende kleurtinten qua huid, maar denk ook aan haren en ogen. Bij dieren werkt dat net zo.

 

 

Dit vleselijke lichaam is voor ons het meest (bewust) tastbare lichaam. Het is dus begrijpelijk dat je daar dan als eerste aan denkt. Toch heb je nog een ander lichaam: je energetisch lichaam. Dit energetische lichaam is een erg belangrijk lichaam. Namelijk zonder dit lichaam kan jouw fysieke, dus vleselijke, lichaam niet leven. Het heeft niet kunnen groeien van baby'tje naar hoogbejaard! De aura en chakra's zijn enkele delen die behoren bij ons energetisch lichaam. Voor sommigen wordt het nu misschien zweverige praat. En dat is prima natuurlijk. Alleen wil dat dan niet zeggen dat het niet bestaat. 

Valerie Hunt kwam rond 1950 met wetenschappelijk bewijs voor de aanwezigheid van energiecentra in het lichaam. Gevuld met de kleuren van de regenboog gingen deze optimaal functioneren en maakten zij de organen en weefsels rond die chakra's/energiecentra weer gezond. Elke kleur had een bepaalde frequentie en de golfpatronen die bij die frequentie hoorden, hadden een specifieke invloed op het functioneren van het lichaam.   

In deze blog zal ik kort wat schrijven over de diverse delen van het energetisch systeem, zoals ik het noem. Vanzelfsprekend, is er veel meer over te vertellen en nog veel en veel meer over te leren! 

 

 

De Aura

 

De aura is "jouw persoonlijke" energieveld om jouw fysieke lichaam. Zie het als een soort groot, kleurrijk, energetisch, bewegelijk ei of als het schijnsel van kaarslicht. Het verandert constant. De aura bestaat uit verschillende lagen met verschillende kwaliteiten, verschillende frequenties, verschillende kleuren. Deze lagen beinvloeden elkaar en zo ook de rest van het energetische lichaam en het fysieke lichaam. Het is als een soort kanaal waardoor onder andere de energie van emoties en gedachten stroomt. Wanneer de aura gezond is, bevat het mooie kleuren; denk aan helder en pastel. De aura beschermt je en helpt mee om je gezond te houden. Ook is het een communicatiemiddel.

Als ongeboren baby heb je een poreuze aura. Tijdens de zwangerschap (eigenlijk al bij conceptie) neemt de baby de energieen, en dus ook de kleuren uit de omgeving in zich op. De verschillende auralagen worden voornamelijk gedurende de eerste 14 jaren gevormd. Je zal veel van de energie van vader, moeder, broer, zus of andere belangrijke wezens in de aura terugvinden. Dat betekent ook dat je nu overtuigingen kunt hebben die van oorsprong niet van jouzelf zijn, maar van je vader / moeder etc.    

Zonder dat je je bewust bent, kom je tientallen keren per dag in aanraking met de aura van iemand anders (wat denk je van dieren en planten?) Jouw aura reageert daarop. Niet alleen op die blije buurvrouw, de vloekende chauffeur maar ook op jouw eigen emoties en gedachten. Allerlei energieen kunnen in jouw aura achterblijven en het ook vervuilen. Deze energieen kunnen jou gaan beinvloeden. Belangrijk is dus om jouw energie zo fris en fruitig mogelijk te houden.   

Elke auralaag is gekoppeld aan een chakra. De eerste auralaag is gekoppeld aan het eerste chakra, de tweede laag aan het tweede chakra en ga zo maar door. Desondanks zullen ze helemaal in, dwars door en rondom je heen de hele aura vullen.

 De onderste drie auralagen inclusief de bijbehorende chakra's nemen een zeer belangrijke plaats in hier op aarde. Deze lagen worden ook de "aardse" lagen genoemd. In het heel kort:

Auralaag 1: vertelt over hoe we ons (fysiek) gezond voelen, de basis van je bestaan. 
Auralaag 2vertelt ons over onze emoties.
Auralaag 3vertelt over onze gedachten en overtuigingen, maar ook over balans en helderheid.

Auralaag 4: vormt een soort verbinding tussen de "aardse" lagen en de "spirituele" lagen.
Hier vind je ook de liefde voor jezelf en alle levende wezens. De energie van deze laag kan je gemakkelijk naar een ander laten stromen. Denk aan liefde en de afstandsbehandelingen.

De bovenste drie auralagen worden de "spirituele" lagen genoemd. De aardse en spirituele lagen zijn ook aan elkaar verbonden.

Auralaag 5: bevat de spirituele blauwdruk van je eerste auralaag. Als je lichamelijke klachten/ziekten ervaart, dien je niet alleen aan je fysieke lichaam (en eerste auralaag) aandacht te besteden maar vooral ook deze vijfde auralaag. Zonder het opruimen van onder andere je psychische problemen, zal je fysieke lichaam nooit gezond worden. Alle lagen zijn natuurlijk belangrijk maar vooral deze vijfde verdient veel aandacht. 
Auralaag 6: is de laag van onvoorwaardelijke liefde, zonder oordeel, maar ook van het ultieme genieten van bijvoorbeeld je dierbaren, de natuur of mooie muziek. 
Auralaag 7: laat zien in hoeverre je vertrouwen hebt in het leven/Universum/God.... Vanuit hier ben je verbonden met een nog dieper niveau van jezelf namelijk jouw Wezenster (de bron van je bestaan / jouw "vonk"). 

 

" Dat wat wij "materie" noemen, is in feite energie waarvan de trilling is verlaagd,
opdat deze waarneembaar wordt voor de zintuigen. "
Albert Einstein

 

Ons fysieke lichaam en de eerste auralaag zijn identiek. Alleen ons lichaam is van "vlees" en de eerste auralaag is van "energie". Denk bijvoorbeeld aan ijs, water en waterdamp. 
 

 

 

De Chakra's

 

Dit stukje over de chakra's wordt kort. Niet omdat er niets over te vertellen valt (juist wel) maar ik zal over elke chakra een aparte, kleine blog schrijven.

De chakra's zijn een ander belangrijk onderdeel in ons energetisch lichaam of energetisch systeem. Zij zijn een soort dimensionale toegangspoorten die energie met een hogere trilling kunnen opnemen en verwerken. Ze functioneren als communicatiemiddel maar ook voor toevoer en opslag van pure levensenergie. Chakra 1, 3, 5 en 7 behoren tot de "sluizen". En chakra 2, 4 en 6 behoren tot de "krachtcentra".
Deze levensenergie wordt verwerkt zodat ons vleselijke lichaam de energie kan gebruiken. Denk aan organen en endocriene klieren. Als je dit zo leest, zul je ook begrijpen dat als een chakra niet goed functioneert, dat een onbalans in het lichaam kan ontstaan. Het lijkt mij logisch dat als daar niets aan gedaan wordt, een ziekte daar het gevolg van kan zijn. Er wordt niet voor niets gezegd:

 

"Een ziekte openbaart zich eerst op energetische vlak,
voordat het merkbaar wordt op het lichamelijke vlak." 

 

Langs onze ruggegraat loopt een grote, verticale energiebaan. Vanuit het Universum, recht door ons lichaam heen, en dan door tot diep in de Aarde. Op die baan bevinden zich 7 hoofdchakra's. Je kunt ze zien als 7 mooie, kleurige, pulserende parels of kralen. Het 7e chakra heeft een trechter van licht stralend naar boven gericht. Het 1ste chakra een trechter van licht naar beneden gericht en de chakra's 2 tot en met 6 hebben trechters van licht vanaf de voor- en achterkant gericht. Als één chakra niet voldoende functioneert dan heeft dat ook invloed op de andere chakra’s. 

Wij hebben meerdere chakra's. En naar mate de "spirituele groei" kunnen er meer volledig ontwikkelen. Voor nu gaan we uit van de zeven hoofdchakra's. Mocht een van de zeven chakra niet volledig ontwikkeld zijn, betekent dit niet dat je een "domme piep" bent. Trauma's kunnen er ook voor zorgen dat een chakra achterblijft of verminderd in zijn ontwikkeling. 
Gedurende je reis van baby tot, hopelijk, een vrolijke hoogbejaarde man of vrouw verandert jouw behoefte. In bepaalde perioden zullen sommige chakra's zich krachtiger gaan ontwikkelen. Als baby begin je met je 1ste chakra, die staat voor "Overleven hier op de Aarde".  

Iedere chakra is verbonden met één van de zeven auralagen. Of min of meer is alles aan elkaar verbonden. Zij vibreert met een bepaalde frequentie en zoals ik al zei, is zij verbonden met een endocriene klier. Door te werken met de chakra’s kan de werking van de endocriene klier vaak verbeterd worden. Endocriene klieren scheiden hormonen af, die in de bloedbaan terechtkomen. Hormonen regelen voor een groot gedeelte de biologische processen in ons lichaam. Voorbeeld: bijnieren en alvleesklier. 

Als je informatie gaat zoeken over de chakra's op internet of in boeken, dan kom je diverse namen tegen. Het woord chakra komt uit het Sankriet dat zijn oorsprong vindt in het oude India. Hieronder vind je per chakra de naam uit het Sankriet en de Nederlandse naam (een van). Als je op het plaatje hierboven kijkt, zie waar de chakra zich bevindt op ons menselijk lichaam.
 

Eerste chakra – Muladhara – Basis chakra
Tweede chakra – Svadisthana – Heiligbeenchakra 
Derde chakra – Manipura – Zonnevlechtchakra 
Vierde chakra – Anahata – Hartchakra 
Vijfde chakra – Vishudda – Keelchakra 
Zesde chakra – Ajna – Voorhoofdchakra
Zevende chakra – Sahasrara –  Kruinchakra  

 

 

Bijchakra’s


De bijchakra’s of secundaire chakra’s zijn verantwoordelijk voor een kleiner gebied. Vaak zijn ze gespecialiseerd of zijn ze voor een specifiek deel van het lichaam verantwoordelijk. Er zijn bijchakra’s die bepaalde gewrichten gezond houden. De voetchakra's verzorgen het loslaten van negatieve energieen. En de handchakra's houden zich bezig met voelen en doorgeven van energie. De bijchakra’s worden aangestuurd door het hoofdchakra waaronder ze vallen. Zo vallen de Voetchakra’s onder het Basischakra en de Handchakra’s onder het Hartchakra.
 

 

 

Meridianen

 

De meridianen, 12 orgaanmeridianen, zijn hele fijne energiekanalen of energiestromen in het lichaam. De meeste mensen die er van gehoord hebben, kennen ze vanuit de TCM, traditionele chinese geneeswijzen. Denk aan acupunctuur. Ook over de merdianen zal ik een aantal korte, aparte blogs schrijven, maar toch alvast wat informatie hieronder.

De meridianen behoren niet bij het fysieke lichaam maar bij het energetisch lichaam. Toch kun je het zien alsof de meridianen wel in het fysieke lichaam liggen. De eerste auralaag "doordrenkt" het fysieke lichaam. Onze bloedvaten verspreiden bloed door ons lichaam en de meridianen verspreiden energie door het (energetisch) lichaam. 

Hoewel de orgaanmeridianen de naam van een orgaan hebben, is hun ligging en verloop niet beperkt tot de plek van dat orgaan. Ze liggen daar zelfs niet altijd bij in de buurt. Ze lopen vanaf het hoofd naar beneden, of vanaf de voeten naar boven. Ook zijn er die vanaf het lichaam naar de handen lopen of andersom.

Even een belangrijke, geruststellende melding: Een verstoring in een orgaanmeridiaan hoeft niet te betekenen dat het bijbehorende orgaan ook verstoord is. Het kan ook hele andere delen van het lichaam betreffen. Denk aan de Dikke Darm meridaan. Deze loopt over de schouderkop. Bij mij zit de dikke darm niet op de schouderkop :-) Wel kan je klachten hebben aan de schouderkop wanneer de Dikke Darm meridiaan niet optimaal is. Deze meridiaan loopt ook over je binnenkant wijsvinger. Dus heb je bijvoorbeeld pijntjes of ander klachten aan je wijsvinger en schouderkop aan die zelfde kant? Dan kan het zijn dat de Dikke Darm meridiaan aan die betreffende kant niet optimaal is. Je kan ook last hebben van je keel want daar loopt hij ook overheen. 

 

 

Orgaanklok
Elke meridiaan heeft in de 24 uurs dag zijn eigen optimale tijd, dus waarin de meridiaan de meeste energie krijgt. Denk aan de Maagmeridiaan 07.00 - 09.00 uur. Je kunt je voorstellen dat in die periode ontbijten het beste is, dan heeft de maag/meridiaan de meeste energie om het te verwerken. Gaan we weer kijken naar de Dikke Darm meridiaan. Deze zit voor de Maagmeridiaan. Namelijk van 05.00 tot 07.00 uur. Dan krijgt de Dikke Darm meridiaan de meeste energie. Als een meridiaan de meeste energie krijgt, is het begrijpelijk dat hij ook een keer de minste energie krijgt. Dat is het tegenovergestelde. 17.00 - 19.00 uur voor de dikke darm. Grappig ook, hoe mooi het in elkaar zit. Eerst poepen dan eten! 

Je kunt de orgaanklok ook gebruiken om te kijken welke meridiaan er aandacht nodig zou kunnen hebben. Als je altijd op de zelfde tijd wakker wordt in de nacht: klaarwakker / bloedheet of pijn in je rug. Heb je elke ochtend om 06.45 uur buikpijn of ben je zo moe om 10.15 uur.....  
Probeer eens op te merken wanneer jij ergens last van hebt. Is dat in dezelfde periode van twee uur?

 

Symptomen / klachten
Bij elke meridiaan behoren symptomen wanneer de meridiaan uit balans is. Sommige symptomen of klachten komen ook bij de andere meridianen voor. Dit kan even uitgezocht moeten worden. Je kan dan denken aan: verstopte neus, lage rugpijn, dorst, pijn in de voetzool, pijnlijke ogen, menstruatieklachten, hoofdpijn, krampen en noem maar op. Een meridiaan kan te weinig energie hebben, te veel energie, maar ook een stagnatie.  Hieronder staan een aantal symptomen die behoren bij de Dikke Darm meridiaan.

 • Zere en droge keel
 • Dorst
 • Tand- en kiespijn
 • Loopneus en neusbloedingen
 • Gezwollen en pijnlijk tandvlees
 • Pijnlijke rode en gezwollen ogen
 • Rode opgezwollen vingers
 • Koude sensatie en pijn langs het verloop van de meridiaan.

 

Yin Yang paren
Dan wil ik nog even kort de meridiaanparen benoemen. Ik had aan het begin genoemd dat er 12 orgaanmeridianen zijn. Er zijn meer meridianen. Hieronder noem ik ook nog de Ren Mai en de Du Mai. Deze horen er toch wel standaard bij. Deze 14 stuks zijn verdeeld in paren van 2 meridianen. De één is een Yin-meridiaan en de ander is een Yang-meridiaan. Samen zijn ze een koppel.
 

Yin-meridiaanYang-meridiaan
Nier-meridiaanBlaas-meridiaan
Lever-meridiaanGalblaas-meridiaan
Hart-meridiaanDunne Darm-meridiaan
Pericard-meridiaanDrievoudige Verwarmer-meridiaan
Milt-meridiaanMaag-meridiaan
Long-meridiaanDikke Darm-meridiaan
Ren Mai-meridiaanDu Mai-meridiaan

 

Acupunctuurpunten
 

De meridianen liggen dieper in het lichaam. De acupunctuurpunten liggen meer aan de oppervlakte van het lichaam. Dit zijn een soort minichakra's / reflexpunten. Ze zijn vaak te voelen als kleine putjes. Deze acupunctuurpunten kunnen op diverse manieren behandeld worden: een naaltje (acupunctuur), duim / vinger / elleboog of knie (shiatsu), maar ook elektronisch (elektro-acupunctuur). Op een meridiaan kunnen meerder punten liggen en deze hebben verschillende functies. De Dikke Darm meridiaan heeft 20 punten. De functie van deze meridiaan is, hoe kan het ook anders: het onzuiveren ontvangen van de dunne darm. Daarbij hoort ook loslaten. 

Did 7
Dit is een Xi Cleft punt. Een makkelijker woord zou zijn: een EHBO-punt. Dit punt kan je bijvoorbeeld inzetten bij acute klachten.

Mg 25
Dit is een punt voor de Dikke Darm meridiaan, maar ligt op de Maagmeridiaan. Het behoort tot de Front Mu punten, oftewel Alarmpunten. Je kan deze Front Mu punten zien als een soort klokkenluiders. Als er iets energetisch gaande is met de dikke darm dan zal je dat als eerste kunnen opmerken aan (in dit geval) Mg 25. 


 

 

Haralijn

 

Dit is ook bijzonder boeiend onderdeel en zeer waarschijnlijk het onderdeel waar wij het minst van bewust van (willen) weten en opmerken.

Dit niveau of deze lijn is bijzonder belangrijk. Zonder deze lijn kan echt niet. Het is onze energetische verbinding met de Aarde en met het Universum. Je mag het Universum ook God, Allah of De Bron noemen. Het blijft hetzelfde. Op deze lijn bevinden zich sterke krachtcentra's, onze originele krachtbronnen: 

 • ID (individuatie) punt
 • Zielecentrum
 • Tan tien / wilskrachtcentrum
 • Aarde-anker

Elk centra heeft een eigen functie dat je helpt op je levenspad, je zielepad. Als de Haralijn goed functioneerd, dan zal zij door middel van energie en creativiteit de aura en de chakra's voeden. Deze zullen dan het lichaam weer voeden en verzorgen. Deze Haralijn is verbonden met JOUW missie, JOUW verlangen en JOUW passie. Wat een leidraad is voor een zinvol en vreugdevol leven. Je leest het hopelijk goed: JOUW en niet van een ander!

Langdurige negatieve emoties, roddelen, slecht praten, verdriet, depressies, ziektes kunnen de Haralijn beschadigen. De lijn raakt hierdoor uit balans en de krachtcentra vervuild of verdoezeld waardoor wij ons levensdoel en levensvreugde kunnen verliezen. Onze creativiteit kan dan niet stromen. 

 

 

Wezenster

 

Dan voor nu als laatste De Wezenster. Jouw Wezenster, is wie je van oorsprong bent en altijd zult zijn! Dit leven, voor dit leven, na dit leven en in de dood. Het is de Goddelijke Vonk! Deze vonk is direct verbonden met De Bron, God, Allah... Ieders Wezenster is uniek en straalt oneindig ver.

Niets kan haar beschadigen. Uiterst negatieve ervaringen kunnen haar wel versluieren. De energie van de Wezenster ervaar je als blijheid, dankbaarheid, onvoorwaardelijke liefde, vrede, rust en vrijheid.

Wanneer de energie rechtstreeks vanuit je Wezenster, via je Haraniveau (je levenstaak), via je auraniveau (je persoonlijkheid) naar je chakra's stroomt en je fysieke lichaam voedt, dan creer je vreugde en gezondheid in jezelf. Niet alleen voor jezelf maar jij straalt dit uit naar je omgeving, zoals een druppel die valt in een plas water, waarbij de kringen verder en verder gaan....
 

 


Vind je dit boeiend? Ik had nog veel meer kunnen schrijven, maar eens moet je stoppen. Als je nieuwsgierig bent, er is zoveel te vinden op internet, boeken, cursussen en natuurlijk ook je eigen ervaringen. Steeds meer komt er op je pad. Dan wil je ook weer steeds meer weten. Meer vragen poppen op... helaas...ach, maar ook weer leuk...en belangrijk...

Wat ik bijzonder belangrijk vind, is dat je zelf nadenkt en zelf voelt. Neem niet klakkeloos alles over van mij (of een ander). Lees of hoor aan en ga dan bij jezelf na wat je er van vindt. Wat nu een zienswijze is, is over een tijd misschien heel anders geworden. 


 


Eigenlijk past alles op mijn website bij dit onderwerp! Dus ga lekker zitten en lees! 
Hieronder staan er alvast een aantal:


Of kijk eens bij: 

 

 


 

 

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen? Of heb je vragen of opmerkingen over dit tekstje?
Stuur dan je reactie naar angeliquevisser.blog@gmail.com

Heb je facebook? Like me op facebook!

 

 

Wie is Angélique?

Inloopmoment

GRATIS & ZONDER AFSPRAAK  

Eerstvolgend inloopmoment

6 maart 2024 
van 11.00 tot 13.00 uur *

Bestel hier je Kadobon!

Nieuwsbrief

Aanmelden voor mijn nieuwsbrief
Aanmelden

Ondersteunende sprays

© 2011 - 2024 Angélique Visser Healing & Massage in Oosterhout | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel